Sy selv? Du kan skabe den unikke flotte kjole eller bluse

Der findes næsten uendeligt fedt modetøj, hvor udvalget af brands og styles dækker alt. Det eneste du ikke finder hverken blandt de mange flotte nederdele, kjoler eller bluser, er det helt unikke. Det kræver nemlig at tøjet er specielt syet, hvilket du selvfølgelig finder i couture modeller, men de færreste er os har trods alt råd til dette.

Løsningen er at sy selv. Du kan skabe den unikke flotte kjole eller bluse ved at sy det selv, og ikke bare får du det unikke, men du kan også skabe tøjet der passer fuldstændigt til dit temperament og krop.

Det at sy er selvfølgelig noget mere omstændigt og nøjsomt end f.eks. at hoppe op på en cykel og give den gas, selvom man måske ikke har brugt en cykel i årevis. At sy tøj kræver både det rette udstyr som en symaskine helt ligesom stoffer og ting som knapper du med fordel kan finde online ved en forhandler som Maj Design systue for alle.

Her på siden har vi fundet et par tips til hvordan du kan komme i gang med sy.

Sy selv mini guide

Hvis du vil i gang med at sy selv, for det er en egenskab der kan give dig mange glæder og selvfølgelig fedt tøj. Det at bestemme helt selv hvilket stof, farve, mål og stil som den nye kjole eller bluse skal være i eller med, er en fed ting.

Hvad der kræves for at komme i gang med at sy, er, hvad du finder et par tips til her.

Symaskine

Hvis du ikke har en symaskine eller kan låne/arve en, så skal du have købt en logisk nok. Priser på symaskiner varierer fra den billige til 500 kr. til den meget dyrere til 15000 kr. og en masse derimellem. Her vil du gøre dig selv en tjeneste ved at se på kvaliteten og funktioner frem for prisen. En god solid og enkel symaskine er nemlig det rette valg, hvis du ikke har ret meget erfaring indenfor det at sy selv.

En symaskine uden for mange indstillinger gør det enkelt for dig at arbejde med den, for dybest set skal du bare kunne sy zigzag, ligeud og baglæns. Her kan den enkle og robuste Brother symaskine ofte være det gode køb til de fleste nybegyndere.

Materialer

Du skal have forskellige værktøjer og materialer for at kaste dig over at sy din egen kjole eller andet. De hyppigst brugte ting til at komme igang er:

  • Nåle: Til symaskinen skal du selvfølgelig bruge nåle, hvor str. 80 er velegnet til det meste. Ball point nåle til strikket stof og universal nåle til det vævet.
  • Sytråd: Det almindelige sytråd passer til str. 80 nåle, så køb dette i de rette farver.
  • Stoffer: Du skal selvfølgelig have nogle stoffer som disse metervarer fra f.eks. Maj-Design.dk, hvor du finder de mange lækre farver i forskellige stoffer. Hvis du er helt ny, så køb noget meget billigt stof til at øve dig på, før du giver dig i kast med de dyrere materialer.
  • Knappenåle: Køb knappenåle i en ordentlig kvalitet der måske koster et par kroner mere, men vil ikke ødelægge stoffet som billige kan gøre.
  • Målebånd: Der skal måles og tegnes lige, hvilket kræver et målebånd både i den bøjeligt kvalitet og i den hårde lige kvalitet til at tegne lige linjer.
  • Skarp saks: Du skal bruge en stofsaks som ikke bruges til papir, da dette er med til at sløve saksen. Brug din køkkensaks til at klippe i papiret.

Mønster

Hvis slutresultatet skal være godt, så skal snitmønster selvfølgelig være lige i skabet. Vælg den rigtige størrelse der passer til dine mål på hofte, tajle og bryst. Her vælger du efter dit brystmål til bluser og kjoler, hvor du så rette hofte og taljen til. Ved bukser og nederdele skal du vælge efter hoftemålet og rette taljen til.

Når du bruger et standard mønster, så tegn mønsterdelene af så du ikke kommer til klippe vitale dele over. Husk at trådretningslinjen er parallel med kanten af stoffet.

 

Sømme

Det at sy kræver selvfølgelig at du kan sy sømme. Det er heldigvis ret meget der kan klares ved at zigzagge og sy lige ud ved kanten af sømrummet. Se videoen her hvordan du syer en stikning:

Fandt du svar/inspiration på det søgte?
Sending
User Rating 5 (1 vote)