Skal du bruge kontaktlinser eller briller? Tips til forskellen mellem dem

Hvis du har problemer med dit syn, så er optikeren logisk nok stedet du skal besøge. Her kan du afdække, om du har brug for briller eller ej. Mulighederne vedrørende synsfejl i dag er ganske varieret i forhold til før i tiden, hvor briller var eneste løsning. I dag har du mulighed for at tage stilling om du skal bruge briller eller kontaktlinser.

Skal du bruge kontaktlinser eller briller er, hvad vi prøver at give dig lidt hjælp eller inspiration med her.

Hvornår har du brug for briller?                                                                                                 

Der findes selvfølgelig forskellige typer briller. Hvilken brille og typer der findes, kan du se ved din lokale optiker som Tommerup Optik hvis du bor på Fyn omkring Tommerup, Haarby, Assens eller Glamsbjerg, hvor du både finder de ”almindelige” briller og typer som f.eks. skærmbriller.

Hvis du er belastet af synsfejl der er hæmmede på arbejde, skole, bil m.m. så har du brug for briller eller kontaktlinser.

Synsprøve?

En synsprøve foregår ved optikeren, hvor du i et ”aflukket” rum, får en plade foran øjnene med skiftende optiske linser. Her skal du kigge igennem linserne med henholdsvis højre og venstre øje, hvor du kigger på en tavle med tal og bogstaver i forskellige størrelser.

Optikeren udfører forskellige test der måler eventuelle brydningsfejl, afvigelser m.m. hvor synet testets på afstand og nærlæse afstand. De samlet måleresultaterne vil afgive et et resultat om dit behov for brillestyrke.

Alderen?

Det med briller finder man ofte hurtigt ud af om der behov for eller ej. Det sker når du er barn. Men ofte vil du også i takt med alderen opleve at synet ligesom hørelse og mange andre kropslige funktioner, vil have behov for hjælpemidler. For ofte vil du, når du passerer den magiske grænse ved 40 år, opleve aldersbetingende ændringer med synet. Her vil det især være evnen til at stille skarpt på nært hold, som f.eks. når du læser.

Typer af brilleglas?

Du kan være nærsynet, langsynet eller måske have bygningsfejl med skæve hornhinder. Her vil brillen logisk nok være forskellig. Hvis du er nærsynet har du behov for minusglas, langsynet skal bruge brilleglas med plusstyrke og bygningsfejl kan betyde at du skal bruge specialkurvede glas. Men du kan selvfølgelig også vælge at bruge kontaktlinser alt afhængig af dit syn.

Kontaktlinser som løsning?

Du behøver ikke bruge briller, for kontaktlinser er også en mulighed. Mange har problemer med at bruge briller, hvor det ofte er skønheden som er årsagen. Men også i tilfælde som under sport kan briller være upraktiske.

Kontaktlinser giver dig et større synsfelt, og du kan ofte opleve at alting virker skarpere. Styrken i kontaktlinser og briller kan ofte være anderledes, da kontaktlinser sidder direkte på hornhinden i forhold til briller.

Du finder kontaktlinser i både bløde og hårde formfaste materialer. Helt ligesom du finder linser til månedsbrug eller 1-dagslinser. Her er blødt materiale i 1-dags type der bliver brugt mest.

Hvis du bruger kontaktlinser, skal du tjekkes mindst en gang om året ved optikeren, så du undgår problemer.

Vælg briller eller kontaktlinser?

Om du vælger briller eller kontaktlinser er mere eller mindre en smagssag. Det er selvfølgelig også i forhold til hvad der er godt for dine øjne og om du har synsfejl hvor kun briller er løsningen, men ofte vælges kontaktlinser frem for briller, fordi de er “usynlige”. Har du tørre øjne eller synsfejl, vil kontaktlinser ikke være en mulighed.

Hvis du “kun” har problemer, når du læser eller kører biler, er briller det smarte valg. Men har du synsproblemer der kræver styrke, vil kontaktlinser give dig fri bevægelighed til sport og generelt i hverdagen.

Briller giver dit ansigt karakter, og du slipper for at putte ting i øjet hvor det kan være ubehageligt, hvis linsen sidder fast.

Fandt du svar/inspiration på det søgte?
Sending
User Rating 5 (1 vote)