Indret dit hjem i Newyorker-stil

Newyorker-stilen opstod i 60’erne, og den har været in stort set lige siden. Derfor kan du roligt indrette din bolig i denne stilart, og er du i tvivl om, hvordan du gør det, skal du blot læse med her.

Forstå Newyorker-stilen

Før du kan indrette din bolig i denne populære stil, skal du naturligvis have en forståelse for stilen og dens baggrund. Som nævnt stammer denne stilart fra 60’erne. De unge kunstnere i New York begyndte på dette tidspunkt at arbejde med kunst i større formater, og det betød, at de havde brug for mere plads. Derfor flyttede mange af dem ind på lofter i nedlagte industribygninger, fabrikker eller lignende. Her kunne de få mere plads for færre penge, og dermed havde de mulighed for at skabe deres kunst i hjemmet. De indrettede således studier direkte i deres lejligheder og brugte det som både atelier og hjem. Netop fordi det ofte var gamle industribygninger, var hjemmene rå, upolerede og i høj grad præget af det industrielle look, og det er netop dette, der er kendetegnende for Newyorker-stilen.

Sats på rå materialer

Hvis du vil indrette din lejlighed, som var den en kunstnerbolig i 60’ernes New York, skal du gå efter de rå materialer. Det vil for eksempel sige mursten, beton, rustikt træ og stål. Har du murstensvægge i din bolig, kan du altså eksempelvis vælge at blotlægge disse, hvorved du får den helt rigtige fabriksstemning ind i dit hjem. Er det for meget med et helt rum med blottede mursten, kan du vælge blot at lade dem titte frem på en enkelt væg og så lade resten være hvidt, eller du kan blotlægge dem i ”pletter” rundt omkring, hvorved du også får det eftertragtede, tilfældige look. Har du bjælker, skal disse naturligvis fremhæves, og derudover kan du vælge at investere i eksempelvis industrilamper og enkle reoler i stål. Et stort, rustikt bord i naturtræ tager sig også godt ud i denne stilart, og tør du gå hele vejen, skal du have et New Yorker-gulv, som er et imiteret, råt betongulv. Det skaber det helt rette industriudtryk, og det er netop dét, du skal gå efter, hvis du skal fuldføre Newyorker-stilen.

Hold det enkelt

De unge kunstnere i 60’erne havde ikke penge til en masse fine pyntegenstande, og desuden bærer deres indretning præg af, at det var kunsten, der var i højsædet. Derfor er en klassisk Newyorker-lejlighed typisk sparsommeligt indrettet, og det er derfor holdt relativt enkelt. Det er de rå materialer, der spiller hovedrollen, og med eksempelvis en blottet murstensvæg er der ikke behov for en masse pynt på væggene. Vil du alligevel have pynt og hyggeting, skal du gå efter materialer som kobber og messing, og møblerne må gerne være i enten træ, beton eller læder. Farvepaletten er præget af sort, grå og brun, og den brydes stort set ikke. Dog er der naturligvis altid plads til planter, og du kan altså sagtens lade dine store stueplanter få masser af opmærksomhed, når du indretter dit hjem i Newyorker-stil.

Fandt du svar/inspiration på det søgte?
Sending
User Rating 5 (1 vote)

Reply

Sending