Hvorfor er det vigtigt at eksfoliere huden?

En ren, ensartet hud med en flot glød og udstråling – er det ikke det vi alle går og drømmer om?

For at få den flotte hud og skønhed bruger vi forskellige produkter som f.eks. det eksklusive Sisley hudpleje, Clinique smart repair serum og mange andre ting. Men en anerkendt metode at nå hen til den perfekte silkebløde hud, er at begynde at eksfoliere din hud.

Hvorfor er det vigtigt at eksfoliere huden? Huden er det største organ på vores krop, og dækker hele kroppen som en beskyttende kappe. Hudens vigtigste funktion er netop at beskytte kroppen mod ydre påvirkninger og vedligeholde normal kropstemperatur. For at du kan pleje din hud, så den bedst kan udøve sine funktioner er det vigtigt at du eksfoliere huden, så bakterier og snavs bliver fjernet fra hudens yderste lag.

Når du eksfoliere huden, får du fjernet det øverste lag døde hudceller samt bakterier, skidt snavs og fedt, hvilket efterlader huden blød, smidig, ensartet og med en ny fornyet glød.

Det kan være en jungle, at finde rundt i, hvordan du bedst eksfoliere din hud, men hvis du groft skal dele metoderne op, er at du kan; eksfoliere huden mekanisk eller eksfoliere huden kemisk.

Sådan eksfoliere du din hud mekanisk

Den mekaniske eksfolierings metode, er hvor du selv skal i gang med at gnubbe, eller skrubbe huden ren, med et produkt der skaber friktion mod hudens overflade med en form for slibemiddel.

Måder du kan eksfoliere sin hud på mekanisk, er ved at bruge en bodyskrub creme eller olie, bruge en skrubbe handske eller skrubbe børste. Mange skrubs indeholder slibekorn, som kan være; salt, sukker, abrikoskorn, jojoba-kerner, plastikkerne eller plastiksten.

Der er også kommet børster frem på markedet lavet af enten hår eller gummi, som du både kan bruge i ansigtet og på kroppen. Børsterne kan anvendes manuelle med et skaft på, hvor du selv skal lave de cirkulerende bevægelser, men de nyeste der er kommet frem er elektriske og laver selv den roterende bevægelse.

At eksfoliere huden mekanisk efterlader den blød – men pas på

Efter en mekanisk eksfoliering vil du føle at huden er blevet blød og ren, fordi du fysisk har skrubbet det døre hudlag af – dog er der et MEN ved de mekaniske eksfolieringer! De kan være super gode at bruge til kroppen hvis du ikke har en problemhud altså – ingen eksem, akne eller andre hudsygdomme. Hvis du har disse kan du gøre mere skade end gavn.

Selv om huden føles blød, lækker og ren efter du har skrubbet sin hud, er det samtidig rigtig hårdt ved hudens øverste lag (epidermis), da du ofte trykker hårdt ned på hudens overflade, og risikere at skade de levende hudceller og ikke kun de døde.

Derfor skal du holde sig væk fra denne form for eksfoliering hvis du fx har eksem, fordi her er hudens overflade i forvejen skadet og tør, og hvis du eksforliere mekanisk her, vil det ødelægge hudens barriere endnu mere.

Det samme gælder hvis du lider af akne, da du ofte vil føle at din hud er fedtet og uren, og derfor vil føle et behov for at skrubbe den ren – men lad være! Du vil nemlig gøre aknen værre, da du vil ridse i huden, som allerede er fedtet, bakteriefyldt (og i nogle tilfælde betændt) og dermed sprede aknen rundt til andre steder i ansigtet. I stedet skal du bruge et mildt renseprodukt til uren hud, men en matterende og udtørrende effekt hvis du lider af akne.

Så hvis du skal eksfoliere din hud mekanisk, så gør det kun på sund og rask hud, og skån huden, ved IKKE at trykke for hårdt.

Sådan eksfoliere du din hud kemisk

Hvis du vil eksforliere din hud kemisk, kan du i dag gøre det på flere forskellige måder. For nogle år siden var det kun ved kosmetologer, hudlæger mfl. der kunne eksfoliere hud kemisk, men i dag, kan du også gøre det derhjemme.

Princippet bag de kemiske eksfolieringer er, at det er et stof eller en syre der kemisk går ind og arbejder med huden, og derved fjerne de døde hudceller, bakterier og fedt fra hudens overflade.

Fordelene ved at eksfoliere huden kemisk, er at syren mere nænsomt renser huden for dødehudceller, behandler nænsomt uren hud, udglatter huden og er god til at fjerne ar. Der er en syre som bliver brugt mere i dag end nogen andre, og det er BHA syren, som man også bedre kender som salicyl syrer.

Når du bruger salicyl syrer til at eksfoliere huden med, kan du forvente at huden bliver renset mere i dybden, fordi salicyl syren er fedtopløseligt, og kan derfor trænge ned i hudens porre og nænsomt dybderense huden. Derudover vil du opleve at når du eksfoliere med salicyl syre, vil det berolige huden og mindske rødme og irritation, hvad enten det bliver gjort hos en professionel, som har en lidt stærkere opløsning af syren, eller du vælger at bruge produkter til hjemmebrug med salicyl syre i som i dag både fås i cremer, masker, peelinger og renseprodukter.

Hvad enten du vælger at eksfoliere din hud mekanisk eller kemisk, så vælg kritisk den type eksfoliering der passer til netop din hudtype og gerne med god økologisk hudpleje der hjælper huden.

Fandt du svar/inspiration på det søgte?
Sending
User Rating 5 (1 vote)